Veszprém-Balaton 2023 beszámoló

„A Lesence régió és Nemesvita élményre cseréli az időt!” – elnevezésű komolyzenei orgonakoncert sorozat a régióban egyedülálló, rendhagyó, magas szakmai színvonalat képviselő rendezvény célja az volt, hogy ösztönzőleg hasson a kistérségi együttműködések régión belüli fejlesztésére.

Június 26-án valósult meg az első program, amely az „Orgonatúra” elnevezést kapta, Dr. Ruppert István – Liszt Ferenc díjas – orgonaművész biztosította a szakmai hátteret.
A műemlékvédelem alatt álló helyi Plébánia épületében tárlatvezetéssel összekötve megtekinthető volt többek között a helytörténeti és miseruha gyűjtemény, majd ezt követően a templomban bemutatásra került az orgona működése.

A koncert népszerű klasszikus zeneszerzők műveinek előadásával zárult, mint: Bach, Vivaldi, Vierne.

Augusztus 6-án a Filharmónia Magyarország Orgonák Éjszakája rendezvényéhez csatlakoztunk, melynek keretén belül különleges kétfős koncert során az orgona és a trombita hangjait egyszerre szólaltatta meg Dr. Ruppert István orgonaművész és Hontvári Csaba trombitaművész.

Szeptemberben az Ars Sacra Fesztivál rendezvényeihez csatlakoztunk. A programnál elsődleges szempont volt, hogy a nyári csúcsidőszakon túl is vonzó rendezvényekkel várjuk a teleülésre látogatókat. Az eseményen Orgona – és kórusmuzsika a katolikus liturgiában címmel Sóos Gábor orgonaművész és a Richter Kamarakórus tagjai adtak koncertet.

Szeptember 24-én Luther öröksége az evangélikus egyházzenében címmel a Richter Kamrakórus tagjai és Dr. Ruppert István orgonaművész lépett fel.

Szeptember 25-én zsoltárfeldolgozások és improvizáció a református istentiszteleteken címmel Tóka Ágoston orgonaművész és a Richter Kamarakórus tagjai adtak koncertet.

Az események sorát december 18-án Adventi komolyzenei orgonakoncert keretében a VOX Harmónia Együttes és Dr. Ruppert István orgonaművész koncertje zárta.

A programok a Veszprém- Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósultak meg.