Környékbeli látnivalók

A Balaton medencéjének nyugati része egyike hazánk legszebb és legizgalmasabb vidékeinek. Tiszta vizű strandok, messze földön híres gyógyvizek, különleges élővilágú, lankás domboldalak, dolomitszirtek, változatos karsztformák, bazaltóriássá merevedett tanúhegyek, szurdokvölgyek és zamatos borok – mind a régió formagazdagságának bizonyítékai. A páratlan természeti látnivalókat változatos programok, kulturális rendezvények gazdagítják.

Az oldalon Nemesvita 20-25 km-es körzetben található fontosabb látnivalókat emeljük ki, a teljesség igénye nélkül.

  • Öreg-hegy (Ederics és Nemesvita között) (200m)
  • Új-hegy, Póragi szőlők (200m)
  • Bakosdomb (160 m)
  • Malonyai-domb  (kép lent – 200 m)

Panorámakép a Póragról:

Balatongyörök:
– Becehegyi kápolna (190m)
– Batsányi kilátó (Pap-hegy 270 m)
– Szépkilátó 71-es út mellett (130 m)
– Bél Mátyás kilátó (Garga-hegy 221 m)
– Pad-kő kilátó (409 m)

Vonyarcvashegy:
– Szent Mihály Kápolna (Szent Mihály domb, 134 m)
– Kitaibel Pál kilátó (Vashegy, 220 m)

Gyenesdiás:
– Berzsenyi kilátó (Pető-hegy, 355 m)
– Festetich kilátó (Kerek-hegy, 210 m)

Cserszegtomaj:
– Margit kilátó (160 m)

Lesencetomaj:
– Kő orra (399 m)

Vállus:
– Láz-hegyi kilátó

Szigliget:
– Szigliget Várhegy (229 m)
– Óvár (182 m)

Hegymagas:
– Lengyel kápolna (210 m)
– Szent György hegy hegytető (415 m)
– Bazaltorgonák (320m)

Badacsony:
– Tördemici kilátóhely (380 m)
– Ranolder kereszt (380 m)
– Kisfaludy kilátó (438 m)

Tapolca-Diszel:
– Csobánc hegy (375 m)

Hegyesd:
– Hegyesdi várhegy (281 m)

Sümeg:
– Sümegi várhegy (240 m)

Révfülöp:
– Fülöp-hegyi kilátó (276 m)

Szigliget: Edericcsel szemben, 5 km-re a 229 méter magas Várhegyen magasodik Szigliget vára. A 71-es úton és a kerékpárúton is megközelíthető. A vár felújítása folyamatos, a visszatérő látogatók minden évben újabb átépített részeket fedezhetnek fel. Tiszta időben, távcsővel látható a Sümegi vár is.

Szigligeten járva érdemes még megnézni a vár alatt található katolikus templomot, az strand feletti dombon látható Óvár romjait, a Szent-Háromság templomot, az Avasi Templomot, és az Esterházy-kastélyt, amely jelenleg alkotóházként működik.

Érdemes egy sétát tenni a hajóállomásra, ahonnan Balatongyörökre, Keszthelyre, Badacsonyba, Balatonmáriára és Fonyódra is indulnak menetrendszerinti járatok.

A szigligeti várból északkeleti irányban látható a 415 méter magas Szent György hegy vulkáni kúpja. A 71-es útról a Tapolca felé fordulva autóval pár perc alatt elérhető. Hegymagas előtt a főútról jobbra kell fordulni, itt a Lengyel -kápolnához vezető utat a kék és a piros jelzések jelölik.
A kápolnától együtt halad a kékpirossárga jelzés, a kápolnától csak pár perces sétá a friss és hideg vizet adó Oroszlánfejes kút. A hegytetőre legegyszerűbben a kék majd a K3 jelzés mentén lehet felmenni. A kék jelzés az esőháznál északkeleti irányba fordul, és a híres Bazaltorgonákhoz ér ki. Ide egy másik úton, a piros jelzés mentén is el lehet jutni sokkal keményebb túrával.

A Hegy tetejéről gyönyörű, 360 fokos panoráma tárul elénk, a Keszthelyi-hegységgel, a Tapolcai-medence tanúhegyeivel, északon a Bakony lejtőivel, délen a Szigligeti öböllel és Balatonnal.

További információk: Hegymagas weboldala

Badacsony: Edericstől 12 km található a Balaton egyik legrégebbi és legnevezetesebb kirándulóhelye, a Badacsonyi borvidék központja, a finom borok mellett számtalan látnivalót és kirándulási lehetőséget kínál.

Érdemes végigjárni a Badacsonytördemicet Badacsonytomajjal összekötő, a hegy lábát délről megkerülő Római utat (Badacsonytól Kisfaludy út). A gyönyörű balatoni panoráma mellett régi és újabb stílusú borospincéket és szépen a gondozott szőlőhegyet láthatjuk.
Nevezetességek, kirándulóhelyek bővebben ezen a weboldalon

A túrázás kedvelőinek a Badacsony-hegy rengeteg túraútvonalat és látnivalót kínál. A hegy tetején 438 m-en található a Kisfaludy-kilátó, amelyhez legkönnyebben a Kisfaludy-háztól juthatunk fel a piros majd a P3 jelzésen.

Szép és kemény túra Badacsonytördemic bejárati útról a kék jelzés mentén a Dongó-kút – Bujdosók lépcsője – Loránttfy Zsuzsanna pihenője – Ranolder kereszt – Esőbeálló – Kisfaludy-kilátó útvonal.

Nagy hajókikötőjéből a Balaton szinte összes hajóállomására indulnak menetrend szerinti járatok, valamint hamarosan itt épül majd fel a Balaton második kompátkelője.

Tapolca: A közel 18.000 lakosú város a környék közigazgatási, oktatási központja, közúti és vasút- közlekedési csomópontja Edericstől 10 km-re található. Az egykori mezőváros a II. világháború után a bauxitbányászat révén vált ismertté, 1966-ban városi rangját is visszakapta. Két laktanyája az ország egyik legfontosabb honvédségi kiképző központja volt. Ide telepedtek a legnagyobb ipari- és közüzemek, gyárak (Vasút, Volán, Bauxit, Bakony-művek, szigetelőanyag, pékség, közüzemek, kórház) aminek köszönhetően a környék legnagyobb munkáltatója lett. Persze mára már sok minden megváltozott; a bauxitbányászat visszaszorult, a laktanyákat 2005-ben bezárták, üzemek tűntek el, de Tapolca továbbra is a térség meghatározó városa.

Legfontosabb látnivalói, nevezetességei:
– Tavasbarlang
– Malom-tó
– Kórház barlang
– Trianon emlékmű
– I. világháborús emlékmű

Ezen kívül érdemes egy kis kitérőt tenni Veszprém irányába az Y-házak felé, nem annyira a szépségük hanem inkább az egyediségük miatt. Az egykor bauxitbányászoknak épült lakótelepen különböző színűre festett, országosan is egyedülálló Y elrendezésű épületeket emeltek.

Keszthely – A múzeumok városa (a város honlapja)

Magángyűjtemények:

Cadillac Múzeum

A Cadillac évszázada kiállítás bemutatja a márka fejlődését a 1920-as évektől a század végéig. A Cadillac mindig is a siker, a luxus, a gazdagság szimbóluma volt. Nem véletlenül választották az amerikai elnökök, Elvis Presley és más világsztárok, hogy autójukkal még jobban növeljék presztízsüket, ha valahol megjelennek. A gyönyörű luxusautók bemutatása mellett izgalmas történetek, hasznos információk várják a látogatókat.

Nyitva:
Hétfő-vasárnap 10-18 óráig

8360 Keszthely, Kossuth Lajos u. 77.
tel: 83/314-233 30/9562 829

Hévíz város Zala megyében, a Keszthelyi járásban. Fő nevezetessége az Európában egyedülálló természetes tőzegmedrű meleg gyógyvizű tó, melynek köszönhetően Magyarország egyik első számú turisztikai célpontja. A fürdőhely története már a történelem előtti korokba nyúlik vissza. A Hévízi-tó gyógyító hatása már – valószínűleg – a rómaiak által is ismert volt, erre utalnak a búvárok által az 1980-as évek elején a tóból gyűjtött pénzérmék és a tó környékén talált oltárkő. 

Ha a fürdőkúrától felfrissült vendégek kedvet kapnak a sétához, a jó falatokhoz, és a jó borokhoz, akkor irány az egregyi pincesor, ahol számos borozó, borospince es étterem kínálja minőségi borait és ételeit. Esténként hangulatos zenés-táncos vacsorán vehetnek részt a szórakozni vágyók.