Veszprém-Balaton 2023

A Veszprém-Balaton 2023 programról

Nemesvita is csatlakozott a Veszprém- Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz.

A benyújtott pályázat címe: ” A Lesence régió és Nemesvita élményre cseréli az időt!”

A támogatás összege mindösszesen: 4.000.000 Ft

A támogatási intenzitás mértéke: 100 %

A támogatott tevékenység időtartama: 2022.02.01- 2022.12.31.

Komolyzenei orgonakoncert- sorozatra épülő komplett programokat kínálunk a látogatóknak, melyet hagyományteremtő és közösségépítő céllal szeretnénk életre hívni.
A térségben a komolyzenei rendezvények palettája meglehetősen szűkös, miközben a minőségi időtöltésekkel kapcsolatos igény magas. Alapvetően erre a keresleti igényre kívánunk választ adni, mindemellett fontosnak tartjuk, hogy ösztönzőleg hassunk a kistérségi együttműködések fejlesztésére a régióban, a fenntartható közös értékek megőrzésére és megismertetésére hiánypótló programok megteremtésével.
A programok összeállításánál elsődleges szempont volt, hogy a nyári csúcsidőszakon túl is vonzó, sok embert megmozgató rendezvényekkel tudjuk várni az ide látogatókat.  A lokális értékekre építkezve szeretnénk fejleszteni a térség iránti kulturális és gazdasági keresletet. Célunk, hogy az ide érkező vendégek több napra látogassanak el régiónkba, számukra tartalmas, színvonalas főként a helyi értékeket is megismertető programokat és élményeket nyújtsunk.
A közösséggel együtt tervezve és cselekedve erősítsük a közösségtudatot, az összetartozás élményét. Új kulturális programokkal és fejlesztésekkel bővíteni saját rendezvényeinket, melyeket a helyi igényekre alapozunk. Településünk ezekkel az értékekkel igyekszik gazdagítani a régió kulturális értékeit. Legfontosabb közösségi célkitűzésünk, hogy a régiónk ismertebb legyen, élettel teljen meg a település.
A pályázat megvalósulásával emellett példát tudunk mutatni akár országos léptékben is a hasonló községek számára, hogy értékeikre alapozva hogyan tudnak előtérbe kerülni, olyan közönséget vonzó desztinációs terméket kialakítani, ami erősítheti a település társadalmi, gazdasági helyzetét és hagyományos értékeit egyszerre. Mindezzel pedig új kapcsolatokat is építhetünk a közvetlen régiótól akár határon átnyúló területekig is. Az ilyen jellegű programok és együttműködések kulcsszerepet játszhatnak a hátrányos helyzetű térségek stabil és hosszútávú fejlesztésében.

A régióban egyedülálló, rendhagyó, magas szakmai színvonalat képviselő komolyzenei és orgonakoncert – sorozatot valósítunk meg részben az Ars Sacra Fesztivál és az Orgonák éjszakája elnevezésű magas színvonalú rendezvényekhez csatlakozva. Ezek a zenei programok nem csupán egy átlagos koncert élményt nyújtanak, hanem speciális lehetőséget kínálnak a közönség számára, hogy aktív részeseivé váljanak a zenei ismeretterjesztésnek és -szerzésnek.
Az orgonatúra elnevezésű program keretében a zenei élményt vizuális élménnyel kombináljuk: a Plébánia épületében tárlatvezetéssel megtekinthető a helytörténeti gyűjtemény, melynek páratlan kincse a miseruhák gyűjteménye. Megmutatjuk, hogyan működik a hangszerek királynője, mikor milyen dallamok csendülnek fel az orgonán, mit tudhatunk meg egy templomról, ha lenézünk a karzatról.
Az Orgonák éjszakája és az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó események programja a zene szeretet mellett az orgona játékot és hangszert kívánja népszerűsíteni más hangszerek hangzásával és énekhanggal kiegészítve, ezzel is megmutatva a hagyományosan a vallási élethez kapcsolódó hangszer sokszínűségét és a benne rejlő lehetőségeket. Ez pedig olyan hosszútávú intézményi együttműködések felé nyithatja meg az utat, amely a hangszer pedagógiai alkalmazására is irányulnak, és amelyek így a jövőbeni megrendezés során új program lehetőségeket is generálnak, pl. a turisztikai főszezontól független vizsgaestek, versenyek, tehetséges fiatalok részvételével koncertestek, nemzetközi zenei programok.
Ehhez a település vezetősége és a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola intézményvezetője között már jelenleg is zajlik a kapcsolatépítés és az együttműködési lehetőségek kialakítása.

A nagyvárosoktól távol, a városi létből kiszakadva kínálunk vidéki közegben valóban értékes időtöltési emellett kapcsolódási lehetőséget a gasztrokultúra és a borturizmus után érdeklődő vendégeknek is, hiszen a településen világszínvonalú borokat készítenek borászaink.