Közérdekű felhívások

Az alábbi közérdekű felhívásokhoz kapcsolódó dokumentumokat is tekintse meg!

Tűzgyújtási tilalom tájékoztató:

Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság és/vagy az erdőgazdálkodásért felelős miniszter TŰZGYÚJTÁSI TILALMAT rendelhet el.

Az avar- és kerti hulladék égetéséről helyi önkormányzati rendelet állapít meg speciális szabályokat.


Parlagfű Bejelentő Rendszer:

Minden évben július hónapban kezdődik és október végéig tart a parlagfű elleni hatósági védekezés, a parlagfűvel fertőzött területek mentesítése. A parlagfű elleni védekezésben részt vevő hatóságok közös érdeke a fennálló rendszer hatékonyságának növelése, így mérsékelve a parlagfű által okozott károkat és megbetegedéseket.


DRV – Fagykár elleni védekezés és csatornahasználati tájékoztató:

  • A DRV. szolgáltatási területén az elmúlt években a téli hideg időjárás miatt jelentős számú mérőelfagyás történt. Mindez arra késztette a szolgáltatót, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a felhasználók időben történő tájékoztatására.
  • Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ami eltűnt a lefolyón, attól egyszer s mindenkorra megszabadultak,
    bármi volt is az. Azt képzeljük, a szennyvíztisztító majd úgyis ártalmatlanítani fog minden leeresztett mérget. DE EZ SAJNOS NEM IGAZ!

A károk megelőzése érdekében közzétett felhívásukat az oldal alján a csatolt dokumentumok között olvashatják.

DRV. videója a kármegelőzésről: https://www.youtube.com/watch?v=kpctnBIuSG4


Mustgázmérgezés – A borospincék veszélye

Főként a szüret utáni időszakban emelkedik jelentősen a mustgáz(szén-dioxid-)mérgezés veszélye. A közhiedelemmel ellentétben, ha a kézben tartott gyertya lángja nem alszik el, az sem garancia arra, hogy nincs a pincében halálos koncentrációjú mustgáz. Mustgázzal kapcsolatos balesetet észlelése esetén azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék használata mellett kimenteni!


Szén-monoxid mérgezés:

A szén-monoxid-mérgezés a szén-monoxid gáz belélegzése következtében fellépő mérgezés, amely akár halálos kimenetelű is lehet. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés miatt következik be. A szén-monoxid mérgezés igen gyakran fordul elő a tűzesetek túlélőinél, illetve sok esetben ez az elsődleges oka az ilyenkor bekövetkező haláleseteknek is.


Kapcsolódó dokumentumok: